Kami komitmen ka perusahaan ageung sareng sedeng. Léngkah maju!
Hebei Zhaofeng Lingkungan Perlindungan Téhnologi Co., Ltd.

Fiberglass winding technology-1

Prosés gulungan filamén mangrupikeun salah sahiji prosés manufaktur komposit matrix résin. Aya tilu bentuk utama gulungan, lilitan gelung, gulungan pesawat sareng gulungan spiral. Katiluna metodeu gaduh ciri masing-masing, sareng metode ngagulung baseuh anu paling seueur dianggo kusabab syarat peralatanna anu kawilang saderhana sareng biaya manufaktur anu murah.

Prosés péngkolan diménsi mangrupikeun salah sahiji prosés manufaktur utami bahan komposit dumasar résin. Mangrupikeun jinis serat kontinyu atanapi pita kaén impregnated sareng lem résin dina kaayaan tegangan dikendali sareng bentuk garis anu parantos ditangtoskeun, teras teras-terasan, sacara seragam sareng rutin tatu dina inti inti atanapi lapisan, teras dina suhu anu tangtu Éta diubaran handapeun lingkungan pikeun janten metode cetakan bahan komposit pikeun produk tina bentuk anu tangtu. Diagram skématik ngeunaan prosés nyetak gulungan filamen 1-1.

Aya tilu bentuk utama gulungan (Gambar 1-2): lilitan gelung, lilitan pesawat sareng lilitan spiral. Bahan penguat gelung-tatu sacara teras-terasan tatu dina kapang inti dina sudut anu caket kana 90 derajat (biasana 85-89 derajat) sareng sumbu mandrelna. Arah batin teras-terasan tatu dina inti cetakan, sareng bahan penguat tatu sacara spiral ogé tangent kana dua tungtung cet inti, tapi teras-terasan tatu dina inti cetakan dina kaayaan spiral dina inti inti.
Ngembangkeun téknologi gulung filamén caket hubunganana sareng kamekaran bahan penguatan, sistem résin sareng penemuan téknologi. Sanaos dina Dinasti Han aya prosés ngahijikeun tihang kai panjang ku sutra awi bujur sareng sutra gelang sareng impregnasi ku lacquer pikeun ngadamel kutub senjata panjang sapertos Ge, Halberd, sareng sajabana, éta henteu dugi ka taun 1950an éta filamen ngagulung prosés saéstuna janten téknologi pembuatan bahan komposit. . Dina taun 1945, téknologi gulungan filamén digunakeun pikeun hasil nyiptakeun gantung roda anu teu aya spring. Dina taun 1947, mesin gulungan filamén anu munggaran didamel. Kalayan ngembangkeun serat kinerja tinggi sapertos serat karbon sareng serat aramid sareng mecenghulna mesin gulungan anu dikontrol ku mikrokomputer, prosés gulungan filamén, salaku téknologi manufaktur bahan komposit ku tingkat produksi mékanis anu luhur, parantos gancang dikembangkeun. Sadaya kamungkinan daérah parantos dilarapkeun.

Numutkeun kaayaan kimia sareng fisik anu béda tina matrix résin nalika gulung, prosés gulung tiasa dibagi kana tilu jinis: garing, baseuh sareng semi-garing:

1. Cara garing
Gulungan garing nganggo pita benang pra-impregnated anu parantos dicelupkeun sateuacanna sareng dina tahap B. Pita prepreg didamel sareng disayogikeun di pabrik khusus atanapi bengkel. Dina gulungan anu garing, pita prepreg kedah dipanaskeun sareng di lembut dina mesin gulungan sateuacan tatu kana cetakan inti. Kusabab eusi lem, ukuran tape sareng kualitas tape prepreg tiasa dideteksi sareng diayak sateuacan digulung, kualitas produk tiasa dikontrol langkung akurat. Efisiensi produksi gulungan garing langkung luhur, laju berkelok-kelok tiasa ngahontal 100-200m / mnt, sareng lingkungan damel langkung bersih. Nanging, alat-alat palapis garing langkung rumit sareng mahal, sareng kakuatan geser interlayer tina produk tatu ogé low.

2. baseuh
Gulung-gulung baseuh nyaéta pikeun ngabuntel serat, dicelupkeun kana lem, sareng langsung angkat kana cetakan inti dina kontrol tegangan, teras padet sareng bentukna. Alat-alat pikeun gulungan baseuh relatif saderhana, tapi kusabab kasétna langsung saatos dicelupkeun, sesah pikeun ngendalikeun sareng mariksa eusi lem produk nalika prosés ngagulung. Dina waktos anu sami, nalika pelarut dina lem padet, gampang pikeun ngabentuk cacat sapertos gelembung sareng pori dina produk. , Teganganna henteu gampang dikontrol salami gulungan. Dina waktos anu sasarengan, padamel ngoperasikeun di lingkungan dimana pelarut ngejat sareng serat anu pondok hiber, sareng kaayaan damelna kirang.

3. Semi garing
Dibandingkeun sareng prosés baseuh, prosés semi-garing nambihan sakumpulan alat-alat pangeringan dina jalan tina serat anu lebet ka gulungan ka cet inti, anu dasarna ngaluarkeun pelarut dina lem pita benang. Dibandingkeun sareng metode anu garing, metode semi-garing henteu ngandelkeun sérpék ​​lengkep prosés prosés prepreg anu rumit. Sanaos lem eusi produkna sesah pikeun dikontrol sacara akurat sakumaha padika baseuh dina prosés, sareng aya sét tambahan alat-alat pangeringan panengah tibatan metode baseuh, intensitas tanaga padamel langkung ageung, tapi cacatna sapertos gelembung sareng pori-pori dina produk seueur dikirangan.
Katiluna metodeu gaduh ciri masing-masing, sareng metode ngagulung baseuh anu paling seueur dianggo kusabab syarat peralatanna anu kawilang saderhana sareng biaya manufaktur anu murah. Kaunggulan sareng karugian tina tilu padika prosés péngkolan dibandingkeun dina tabel 1-1.

Aplikasi utama prosés ngabentuk berkelok-kelok

1. tanki panyimpenan FRP
Neundeun sareng ngangkut cairan korosif kimia, sapertos alkali, uyah, asam, sareng tank-tank waja gampang dibusuk sareng dibocorkeun, sareng umur jasa na pondok pisan. Biaya ngarobih kana stainless steel langkung luhur, sareng pangaruhna henteu saé bahan bahan komposit. Tangki panyimpenan palastik kaca bumi serat-tatu anu bertulang tina tangki panyimpenan palastik tiasa nyegah kabocoran minyak bumi sareng ngajagi sumber cai. Tangki panyimpenan FRP komposit témbok dobel sareng pipa FRP anu dilakukeun ku prosés gulungan filamén parantos seueur dianggo di pom bensin

2. pipa FRP
Produk pipa filamen-luka seueur dianggo dina pipa kilang minyak, pipa pétrokimia antisorrosif, pipa cai, sareng pipa gas alam kusabab kakuatanna tinggi, integritas anu saé, kinerja komprehensif anu hadé, gampang pikeun ngahontal produksi industri anu épéktip, sareng biaya operasional sadayana anu handap. Sareng partikel padet (sapertos lebu laleur sareng mineral) saluran pipa transportasi sareng sajabina.

3. produk tekanan FRP
Prosés gulungan filamén tiasa dianggo pikeun ngadamel pembuluh tekanan FRP (kalebet kapal spherical) sareng produk pipa tekanan FRP anu aya dina tekenan (tekanan internal, tekanan éksternal atanapi duanana).
Pembuluh tekanan FRP seuseueurna dianggo dina industri militér, sapertos cangkang mesin rokét padet, cangkang mesin rokét cair, kapal tekanan FRP, cangkang tekanan éksternal cai jero, sareng sajabana pipa tekanan anu dibungkus FRP tiasa dieusian ku cairan sareng gas, sareng henteu kabocoran atanapi karusakan dina tekenan anu tangtu, sapertos desalinasi cai laut pipa osmosis tibalik sareng pipa peluncuran rokét. Karakteristik unggulan bahan komposit canggih parantos ngamungkinkeun aplikasi suksés cangkang mesin rokét sareng tanki bahan bakar tina sababaraha spésipikasi anu disiapkeun ku prosés lilitan filamén, anu parantos janten arah utama pamekaran mesin ayeuna sareng pikahareupeun. Éta kalebet padumukan mesin anu tiasa disetél saukuran diaméterna sababaraha séntiméter, sareng padumukan mesin pikeun rokét angkutan ageung sakumaha diaméterna 3 méter.

Metoda ngalereskeun pipa gulungan FRP

1. Alesan utama permukaan caket produk komposit sapertos kieu:
a) Kalembaban dina hawa. Kusabab uap cai ngagaduhan pangaruh reureuh sareng ngahambat polimérisasi résin poliéster henteu jenuh sareng résin epoxy, éta bahkan tiasa nyababkeun caket permanén dina permukaan, sareng cacad sapertos sapertos henteu lengkep ngobati produk kanggo waktos anu lami. Ku alatan éta, perlu mastikeun yén produksi produk komposit dilaksanakeun nalika kalembaban relatif langkung handap tina 80%.
b) Teuing sakedik lilin parafin dina résin poliéster henteu jenuh atanapi lilin parafin henteu minuhan sarat, hasilna ngahambat oksigén dina hawa. Salian ti nambihan jumlah parafin anu pas, metode anu sanés (sapertos nambihan sélopana atanapi pilem poliéster) ogé tiasa dianggo pikeun ngasingkeun permukaan produk tina hawa.
c) Dosis agén curing sareng akselerator henteu nyumponan sarat, janten dosisna kedah dikawasa ketat numutkeun rumus anu ditangtoskeun dina dokumén téknis nalika nyiapkeun lem.
d) Pikeun résin poliéster henteu jenuh, teuing styrene nguap, ngahasilkeun monomer styrene anu teu cekap dina résin. Dina hiji sisi, résin henteu kedah dipanaskeun sateuacan gelasi. Di sisi anu sanésna, suhu lingkunganana henteu kedah luhur teuing (biasana 30 derajat Celsius pantes), sareng jumlah ventilasi henteu kedah ageung teuing.

2. Aya seueur teuing gelembung dina produk, sareng alesanna sapertos kieu:
a) Gelembung hawa henteu didorong sadayana, sareng masing-masing lapisan panyebaran sareng gulungan kedah digulung sababaraha kali nganggo roller. Roller kedahna dijantenkeun jinis zigzag bunderan atanapi jinis alur bujur.
b) Viskositas résin ageung teuing, sareng gelembung hawa anu dibawa kana résin henteu tiasa diusir nalika diaduk atanapi disikat. Peryogi nambihan jumlah anu éncér. Éncér tina résin poliéster henteu jenuh nyaéta styrene; éncér tina résin epoxy tiasa étanol, aséton, toluene, xiléna sareng énérgi réaktif sanés anu sanés réaktif atanapi glikérol. Éncér résin furan sareng résin fenolik nyaéta étanol.
c) Pilihan anu henteu cocog pikeun bahan penguatan, jinis-jinis bahan penguatan anu dianggo kedah dipertimbangkeun deui.
d) prosés operasi henteu leres. Numutkeun tipena béda résin sareng bahan penguatan, metode prosés anu pas sapertos dicelupkeun, nyikat, sareng sudut ngagugulung kedah dipilih.

3. Alesan pikeun delaminasi produk sapertos kieu:
a) Lawon seratna henteu acan diubaran heula, atanapi pangubaranana henteu cekap.
b) Tegangan lawon henteu cekap dina prosés gulung, atanapi seueur teuing gelembung.
c) Jumlah résin henteu cekap atanapi viskositas teuing, sareng serat na henteu jenuh.
d) Formula na henteu masuk akal, hasilna teu hadé hubungan beungkeutan, atanapi gancangna ngubaran teuing gancang atanapi lambat teuing.
e) Salami post-curing, kaayaan prosésna henteu pantes (biasana heureuy termal prematur atanapi suhu anu luhur teuing).

Paduli delamination disababkeun ku alesan naon, delamination kudu dipiceun tuntas, sareng lapisan résin luar area cacad kedah digosok ku coét sudut atanapi mesin polishing, lega henteu kirang ti 5cm, teras deui-layed nurutkeun sarat prosés. Lantai.
Henteu paduli cacat di luhur, tindakan anu saé kedah dilaksanakeun pikeun ngaleungitkeun aranjeunna sacara lengkep pikeun nyumponan sarat kualitas.
Alesan sareng solusi pikeun delaminasi disababkeun ku pipa FRP
Alesan pikeun delaminasi pipa keusik FRP:
Alesan: ① Pita kasép teuing; ②Jumlah pita leutik teuing atanapi henteu rata; TemperatureSuhu roller panas teuing handap, résin henteu dilebur ogé, sareng pita na henteu tiasa nempel kana sumur inti; ④ Tegangan kasét leutik; ⑤ Jumlah agén pelepasan berminyak Teuing noda lawon inti.
Solusi: ① Eusi lem kaén perekat sareng eusi lem résin leyur kedah nyumponan sarat kualitas; TemperatureSuhu roller panas disaluyukeun kana titik anu langkung luhur, janten nalika kaén perekat ngalangkungan roller panas, kaén perekat lemes sareng caket, sareng inti tabung tiasa leres dipatuh. ③ Saluyukeun tegangan kasét; ④ Entong nganggo agén pelepasan berminyak atanapi ngirangan dosis na.

Foaming dina témbok jero tabung kaca
Alesanna nyaéta kaén pamimpin henteu caket kana paéh.
Solusi: Perhatoskeun kana operasi, pastikeun lengket lawon pamimpin pageuh sareng datar dina inti.
Alesan utami pikeun pembuahan saatos ngubaran FRP atanapi foaming saatos diubaran tina tabung nyaéta kontén anu henteu stabil tina kasétna ageung teuing, sareng suhu gulungna kirang, sareng kecepatan gulung gancang. . Nalika tabung dipanaskeun sareng dipadet, volatil résidu na ngabareuhan ku panas, janten tabung na janten gelembung.
Solusi: Kontrol eusi volatil tina kasét, sacara pantes ningkatkeun suhu gulung sareng kalemkeun kagancangan.
Alesan pikeun keriput tabung saatos diubaran nyaéta eusi lem anu luhur tina kasét. Solusi: Ngalereskeun ngirangan eusi lem tina kasét sareng ngirangan suhu gulung.

FRP anu henteu mumpuni tahan tegangan
Cukang lantaranana: ① Tegangan kasét nalika ngagulung henteu cekap, suhu gulungna low atanapi kecepatan gulungna gancang, sahingga beungkeutan antara kaén sareng kaén henteu saé, sareng residu jumlah volatil dina tabung ageung; ② Tabung henteu kapok lengkep.
Solusi: ① Ningkatkeun tegangan tape, tingkatkeun suhu gulung atanapi turunkeun kagancangan; ② Saluyukeun prosés pangubaran pikeun mastikeun yén tabung lengkepna kapok.

Masalah anu kedah diperhatoskeun:
1. Kusabab kapadetan sareng bahan lampu na, gampang pikeun masang pipa FRP di daérah anu tingkat cai bawah tanahna tinggi, sareng tindakan anti ngambang sapertos dermaga atanapi saluran cai pancuran hujan kedah diperhatoskeun.
2. Dina pangwangunan lawang tees dina pipa baja kaca anu dipasang sareng ngalereskeun retakan pipa, diperyogikeun janten sami sareng kaayaan garing lengkep di pabrik, sareng résin sareng serat lawon anu dianggo nalika pangwangunan kedah diubaran 7 -8 jam, sareng perbaikan sareng perbaikan ngalereskeun di tempat umumna sesah pikeun nyumponan sarat ieu.
3. Alat-alat pendeteksi pipa bawah tanah anu aya utamina ngadeteksi pipa logam. Instrumén deteksi pipa sanés logam mahal. Kituna, ayeuna teu mungkin pikeun mendeteksi pipa FRP saatos dikubur dina taneuh. Satuan konstruksi anu sanésna gampang pisan ngagali sareng ngarusak pipa nalika pangwangunan.
4. Kamampuh anti-ultraviolét pipa FRP goréng. Ayeuna, pipa FRP anu dipasang dina permukaan nunda waktos sepuh ku ngadamel lapisan anu beunghar résin 0,5 mm sareng nyerep ultraviolét (diolah di pabrik) dina permukaan na. Ku jalanna waktos, lapisan anu résin-euyeub sareng nyerep UV bakal musnah, sahingga mangaruhan kahirupan jasa na.
5. Syarat anu langkung luhur pikeun jero taneuh panutup. Sacara umum, taneuh panutup anu paling deet tina pipa baja kaca kaca SN5000 handapeun jalan umum henteu kirang ti 0.8m; taneuh panutup anu paling jero henteu langkung ti 3.0m; taneuh panutup anu deet tina pipa baja kaca kelas SN2500 henteu kirang ti 0.8m; Taneuh panutup anu paling jero masing-masing 0.7m sareng 4.0m).
6. Taneuh bakalan henteu kedah ngandung barang anu atos langkung ageung ti 50mm, sapertos bata, batu, sareng sajabana, supados henteu ngarusak témbok luar pipa.
7. Teu aya laporan ngeunaan panggunaan pipa FRP sacara ageung ku perusahaan cai ageung di saluruh nagara. Kusabab pipa FRP mangrupikeun jinis pipa énggal, hirup jasa masih kanyahoan.

Nyababkeun, metode pangobatan sareng langkah pencegahan kabocoran pipa baja kaca tekanan tinggi

1. Analisis sabab kabocoran
Pipa FRP mangrupikeun jenis pipa résin bertulang serat kaca bertulang. Éta teuing rapuh sareng teu tahan pangaruh éksternal. Nalika dianggo, éta kapangaruhan ku faktor internal sareng éksternal, sareng kadang kabocoran (kabocoran, burst) lumangsung, anu sacara serius ngotorkeun lingkungan sareng mangaruhan waktos suntikan cai. Meunteun. Saatos panilitian sareng analisis di tempat, kabocoran utamina kusabab alesan ieu.

1.1, pangaruh kinerja FRP
Kusabab FRP mangrupikeun bahan komposit, matérial sareng prosés na kapangaruhan sacara serius ku kaayaan éksternal, utamina kusabab faktor pangaruhan ieu:
(1) Jinis résin sintétik sareng tingkat curing mangaruhan kualitas résin, résin éncér sareng agén curing, sareng serat gelas anu diperkuat rumus sanyawa palastik.
(2) Struktur komponén FRP sareng pangaruh bahan serat gelas sareng kompleksitas komponén FRP langsung mangaruhan kualitas téknologi pengolahan. Bahan anu béda sareng sarat média anu béda ogé bakal nyababkeun téknologi pamrosésan janten rumit.
(3) Pangaruh lingkungan utamina pangaruh lingkungan tina sedeng produksi, suhu atmosfir, sareng kalembaban.
(4) Pangaruh tina rencana ngolah, naha rencana téknologi pamrosésan wajar atanapi henteu langsung mangaruhan kualitas konstruksi.
Kusabab faktor sapertos bahan, operasi tanaga, pangaruh lingkungan, sareng metode pamariksaan, kinerja FRP parantos turun, sareng bakal aya sajumlah kagagalan lokal tina témbok tabung, retakan poék dina sekrup internal sareng éksternal, jst. , Anu sesah dipendakan nalika pamriksa, sareng ngan nalika dianggo. Éta bakal diungkabkeun yén éta mangrupikeun masalah kualitas produk.

1.2, karuksakan éksternal
Aya peraturan ketat pikeun transportasi jarak jauh sareng muatan sareng ngabongkar pipa baja kaca. Upami anjeun henteu nganggo slings anu lemes sareng transportasi jarak jauh, anjeun henteu nganggo papan kai. Pipa treuk angkutan ngaleuwihan 1,5M di luhur gerbong. Salila pangisianan pangwangunan, jarak tina pipa nyaéta 0.20mm. Batu, bata, atanapi pangeusi langsung bakal nyababkeun karusakan éksternal tina pipa baja kaca. Salila pangwangunan, henteu kapendak dina waktosna yén overload tekanan kajantenan sareng kabocoran kajantenan.

1.3, masalah desain
Suntikan cai tekanan tinggi ngagaduhan tekanan tinggi sareng geter ageung. Pipa FRP: pipa staggered, anu ujug-ujug robih dina arah aksial sareng gurat kanggo ngahasilkeun dorong, anu nyababkeun benang janten réngsol sareng bitu. Salaku tambahan, kusabab bahan geter anu béda dina bagéan anu nyambungkeun tina sambungan konversi waja, stasiun méteran, sumur, flowmeters sareng pipa baja kaca, pipa baja kaca bocor.

1.4. Masalah kualitas konstruksi
Pangwangunan pipa FRP mangaruhan langsung kana kahirupan jasa. Kualitas konstruksi utamina diwujudkeun yén jero anu dikubur henteu dugi ka desainna, casing pelindung henteu dipakai di jalan raya, saluran drainase, sareng sajabana, sareng sentralisasi, korsi dorong, dukungan tetep, pangurangan tanaga gawé sareng bahan, jst. . henteu ditambihan kana casing saluyu sareng spésifikasi. Alesan pikeun kabocoran pipa FRP.

1.5 Faktor éksternal
Pipa suntikan cai FRP ngaliwat ka daérah lega, anu seuseueurna caket di kebon pertanian atanapi solokan. Pos tanda parantos dipaling salami umur jasa. Kota sareng désa pedesaan nganggo mékanisasi pikeun ngalaksanakeun infrastruktur konservasi cai unggal taun, nyababkeun karusakan pipa sareng kabocoran.


Pos waktos: Aug-12-2021